Domek na vinici - Fischerová, Viola, 1935-2010 (Čeští básníci 20. století, 2021)
Kniha poezie renomované české básnířky je tvořena třemi volnými oddíly veršů, které doplňuje krátká lyrická balada v próze. Sbírka nastoluje téma domova, jenž je ale vzhledem k trpkým autorčiným zkušenostem poněkud vzdáleným pojmem. Domov se tak projevuje jako součást poznání a prožitků, životních zastavení, jež se rozbíhají do deníkových záznamů naplněných intimními akordy i láskou od oslnivého vzplanutí až do takřka antické tragiky. Tyto prvky, tolik charakteristické pro autorčinu poezii, se tu zrcadlí v obměněných podobách a naplno odhalují básnířčino nitro. Drobné vzpomínky otvírají otázky nad vlastní existencí, ne nepodobnou viničnímu domku, místu dočasného útočiště. Místu, kde lze zároveň sledovat přírodní koloběh vzniku a zániku, zrození i umírání. I předtuchu definitivního odchodu, jenž definitivně vystřídá okamžiky závratného štěstí, aby znovu připomněl pomíjivost lidské existence.