Konzul v afrikánech - Šrut, Pavel, 1940-2018 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Knížka vybraných fejetonů českého básníka z let 1990 - 1997, psaných převážně pro Lidové noviny. Tyto texty, reflektující většinou polistopadový vývoj na české kulturní scéně, vycházely v rubrikách Poslední slovo, Co napadá a Co odnáší čas. Do sbírky jsou zařazeny také fejetony uváděné v časopise Týden, v Literárních novinách a měsíčníku Barman.