Falzum - Ludva, Roman, 1966- (Detektivka, 2021)
Pět detektivních případů ze světa výtvarného umění, které objasňuje nesourodá dvojice vyšetřovatelů ve složení kapitán Josef Rambousek a poručík Kryštof Fridrich. Detektivové Rambousek a Fridrich jsou členy speciální skupiny na řešení případů krádeží uměleckých předmětů. Ve své práci se pohybují především v aukčních síních, galeriích, muzeích či v prodejnách s antikvitami. Často je však pátrání zavede i do odlehlých krajů, kde motiv loupeže cenného díla vyplouvá na povrch jen zvolna a znenadání. Tak je tomu v první povídce, kdy je v obci Svatý Jan zavražděn farář, jehož smrt souvisí s výměnou vzácného zvonu z místního kostela. V dalším příběhu vyšetřovatelé řeší smrt kurátora výstavy plakátů, jenž byl starou střelnou zbraní zabit ve svém bytě. Ve třetí próze vyšetřují uškrcení mladé dívky a vzácné labutě, jejichž těla naleznou na zamrzlých jezerech nedaleko Olomouce. K objasnění této záhady připěje série artdecových figurek ve tvaru pelikána. V podobném duchu se pak odehrávají i zbývající případy.