Královna vln - Grin, Aleksandr Stepanovič, 1880-1932 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Romantický příběh z námořního prostředí o potrestaném podvodu, osudové lásce i tajemné vodní bytosti. Novela, jejíž česká verze se objevuje též pod tituly Běžící po vlnách nebo Karneval v přístavu, patří ke Grinovým prózám z námořnického prostředí. Pro autora typicky romanticky laděný děj s až pohádkovým motivem vypráví jak příběh věrné lásky, tak historii o potrestání zločinného námořního kapitána.