Mateo Falcone - Mérimée, Prosper, 1803-1870 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Mistrovská novela klasika francouzské literatury líčí temný baladický příběh rodové cti z Korsiky ve 2. polovině 19. století. V bravurní zkratce postihuje autor barvitou a drsnou atmosféru Korsiky i nepřístupnou a tvrdou povahu jejích obyvatel. Typickým představitelem Korsičana, který nadevšecko lpí na dobrém jménu a rodové cti, je hrdina novely, sedlák, který pro čest svého jména neváhá obětovat milovaného syna, který se provinil proti nepsaným zákonům.