Ropuší kletba : z Kouzelného rohu německého šosáka - Meyrink, Gustav, 1868-1932 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Soubor povídek významného německy píšícího spisovatele z přelomu 19. a 20. století, které námětově těží především z magie, okultních věd a pražské atmosféry uvedeného období. Podkladem k této knize se stal třísvazkový cyklus fantastických, satirických i poněkud bizarních povídek, který byl pod názvem "Kouzelný roh německého šosáka" publikován již roku 1913. "Ropuší kletba" je téměř kompletní českou verzí tohoto souboru. Ani časová prodleva Meyrinkovým textům neubírá jejich literární nápaditost, originalitu či vyhraněný jazykový styl, v němž hraje velkou roli smysl pro atmosféru. Ta je zřetelně cítit nejen v povídkách, které se odehrávají v pražských čtvrtích, ale i v ostatních prózách, v nichž se Meyrink pokusil zprostředkovat poznatky z okultních věd, magických mystérií či duchovních nauk. Meyrink však dokázal také vyjádřit například znechucení z rakouského mocenského aparátu a v ostře vyhroceném satirickém tónu karikoval úřednickou a vojenskou mašinerii.