Bankéř anarchista - Pessoa, Fernando, 1888-1935 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Krátká novela či spíše novelistická esej z roku 1922 v podobě vtipného dialogu svérázného bankéře s přítelem. Autor v této originální sociologické a ekonomické studii zachycuje a v dalších verzích i aktualizuje reflexe mezinárodního i domácího politického a ekonomického vývoje ve třicátých letech. Postava anarchistického bankéře, který vysvětluje své postoje i chápání anarchismu skeptickému příteli, je vtělením společenské teorie,jíž zastával sám autor. Zde své názory na anarchismus, na systém komunismu a socialismu dovádí až k absurditě.