Lady Hamiltonová - Dumas, Alexandre, 1802-1870 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Milostný román, kde na historickém pozadí líčí autor hluboký citový vztah admirála Nelsona k někdejší kurtizáně, později ženě sira Hamiltona. Vrchol své moci a slávy prožívala Emma Hamiltonová jako manželka anglického vyslance Williama Hamiltona na dvoře neapolské královny Marie Karoliny. Tam se seznámila s admirálem Nelsonem a jako jeho milenka prožila nejkrásnější léta svého života. V této době také nepřímo ovlivňuje dílčím způsobem některé dějinné události v Evropě na sklonku 18. a počátku 19. století. Několik let po admirálově smrti v bitvě u Trafalgaru umírá i Emma Hamiltonová, v chudobě a bez přátel.