Cesta nikam - Grin, Aleksandr Stepanovič, 1880-1932 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Romantický, dobrodružně motivovaný příběh čestného, chudého chlapce, kterého fantastické náhody vytrhnou z bídy, ale zapletou do bojů, ve kterých podléhá intrikám podlého bojovníka. Cesta nikam je tragický román mladého člověka, který si přes všechny životní prohry, nepřízeň mocných a kruté rány osudových náhod zachová i za cenu osobního štěstí a vlastního života svůj čistý charakter, lidskou důstojnost a čest. Tirreus Davenant, chudý, usmýkaný, ale čestný a čistý sedmnáctiletý chlapec nahlédne podivnou hrou osudu do nového, krásného a okouzlujícího života, který mu slibuje svět dobrých přátel a ušlechtilých lidí. Ale od samého prahu tohoto světa ho odžene zpustlý, zločinný otec, který se po letech vrací a hrozí Tirreovi skandálem a ostudou. Protože Tirreus nechce ani stínem zla potřísnit své vztahy k přátelům, odchází je varovat před vyděračským otcem...