Dostojevského buldok : o zvířatech a/v literatuře - Sýkora, Michal, 1971- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Analýza projevů vědeckého paradigmatu ve světové literatuře, zejména v 19. století. Studie představuje zvířecí svět, jeho prezentaci v dílech významných spisovatelů konce a přelomu 19. století. Autor zaměřil svoji pozornost ve studii ke zvířecímu a vůbec přírodovědeckému námětu v literatuře - zkoumá díla slavných romanopisců 19. století (Dostojevskij, Hugo, Flaubert, Turgeněv, Stevenson, Čechov a další). Studie svědčí o významu přírodních věd ve společnosti, je vypovědí o dobových etických a ekologických normách.