Prchající okurka - Mirbeau, Octave, 1848-1917 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Ironicko-humoristické, absurdní povídky jednoho z představitelů francouzského naturalismu. Dvacet krátkých příběhů obsahuje široké spektrum námětů: od hravých historek až po hořké, jedovatě kruté pohledy do deformované lidské duše. Autor, neúnavný kritik pokrytecké morálky francouzské společnosti konce 19. století, se tentokrát představuje jako mistr černého, nejčernějšího humoru plného jízlivosti a nečekaných point. Sbírka poskytne čtenáři zábavu a hlavně zamyšlení provázené občas mrazením v zádech. Překvapivě nadčasové, zajímavé čtení vychází u nás poprvé.