Hořké moře - Katalpa, Jakuba, 1979- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Osou složitě komponovaného románu jsou tři ženy a jejich minulost, přítomnost, vztahy, bolesti, sny i hrůzy a hořkosti. Román je vyprávěn ústy tří žen, jejichž osudy se proplétají a jsou ovlivněny židovským prostředím: Marie je neuroložka, Aniela je její psychoanalytička, Jakuba je její pacientka se zvláštní poruchou. Nepoznává lidské tváře. Marie je svázána s domem, v němž vyrostla a v němž ožívají mrtví. Všechny jsou silně spojeny se svými předky, jejich vzpomínkami se probouzí minulost, osudy matek bojovnic, opatrovatelek, milenek. Do příběhu tak vstupují další postavy i jejich vzpomínky. Autorka nás do svého příběhu příliš snadno nepouští, vše jen v náznacích, postupně odhalujeme vztahy mezi jednotlivými postavami, místy, časy. Realita a sen se prostupují, skutečnost se neustále mění a náznaky hrůzy postupně vyplouvají z moře hořkosti. Před čtenářem tak vyvstává jakési drásavé podobenství, zviditelnění archetypu ženy. Velmi snové, bolavé a těžké…