Slabost pro každou jinou pláž : poznámky k moři, smíchu a duchu doby - Zábranský, David, 1977- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Oceněný románový debut Davida Zábranského je provázanou spletí mnoha příběhů, rozkročených po celé Evropě, jimž vévodí příběh dívky, hledající své štěstí daleko za hranicemi. Nevšední románová prvotina českého autora líčí život ukrajinské dívky Poliny, její domnělé životní štěstí v Madridu, kam z Ukrajiny odešla s učitelem angličtiny. Zároveň vypráví osudy několika dalších lidí, jejichž životy na sebe vzájemně navazují, proplétají se. Milostné vztahy, rodinná dramata a smrt, ať už žijeme na Ukrajině, ve Španělsku, Německu či Anglii, všude můžeme zažít neopakovatelný pocit štěstí i velkého životního zklamání.