Malířské rozpravy Mnicha Okurky - Shitao, 1642-1707 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Osmnáct zamyšlení čínského mnicha a malíře 17. století představuje jeden z nejvýznamnějších textů o čínském malířství. Své filozofické úvahy o umění zahajuje autor zdůrazněním vesmírného rozměru malířského gesta. Zrození tušové malby je v jeho pojetí analogické zrození univerza. V dalším textu se Shitao zabývá svým vztahem k malířské tradici, obhajuje právo na tvůrčí individualitu a poukazuje na důležitost citlivého vizuálního vnímání. Vedle teoreticky zaměřených esejů obsahuje jeho traktát i praktické poznámky ke kompozici či technice tušové malby. Celý text charakterizuje filozofická hloubka a neobyčejně poetický způsob vyjadřování. Malířské rozpravy vznikly roku 1670 (jiné datování je řadí až na počátek dalšího století). V každém případě vyrůstají z duchovní atmosféry v Číně ve 2. polovině 17. století.