Papírové polobotky - Šrut, Pavel, 1940-2018 (Čeští básníci 20. století, 2021)
Kniha poezie známého básníka, překladatele a písňového textaře přináší verše, načrtávající obrazy ze života obyčejného člověka. Ústřední postavou básnického cyklu je pan Novák, který vstupuje do nejbanálnějších každodenních situací. Ve třech oddílech (Jakési dětství, Jakási dospělost, Jakási smrt) tak autor předkládá ojedinělou básnickou analýzu jednoho lidského života. Ve Šrutově opusu se zároveň protíná i určitá komičnost a absurdita, s níž autor pozoruje život české společnosti na rozhraní milénia. Právě tento pohled mu umožňuje popsat průměrnost lidského jedince s jeho postoji ve všedních situacích a vytvořit tak mozaiku bytosti, která nedokáže vybřednout z ulity své malosti a omezenosti.