Kastilské pláně : výbor z díla - Machado, Antonio, 1875-1939 (Poezie, 2021)
Výbor z celoživotního díla významného španělského básníka první poloviny dvacátého století. Antonio Machado patřil mezi básníky, kteří byli v počátcích své tvorby silně ovlivněni modernismem. Tento proud, projevující se v jeho prvních pracích, byl navíc poznamenán melancholií a smutkem či pocitem životního rozčarování a samoty. Později dokázal svou poezii obohatit o naléhavost vnitřního sdělení, které se společně s neokázalými výrazovými prostředky stalo trvalým a charakteristickým rysem jeho rukopisu. Autorův smysl pro meditativní polohy se střídá se zaujetím pro vykreslení kastilské krajiny i člověka, který je s ní trvale spjatý svým životem a prací. Není divu, že k účinnějšímu zachycení tohoto prostředí využívá Machado i prvky z lidové poezie. Závěrečnou část tohoto výboru pak vyplňují autorovy texty, přibližující drama španělské občanské války: svým obsahem předznamenávají nejen tragédii celého národa, ale i jednotlivce, jímž se v tomto případě stává sám básník.