Polibky - Marino, Giambattista, 1569-1625 (Poezie, 2021)
Výbor z poezie italského básníka barokní doby, poezie, která vynikala nespornou řemeslnou zručností, ztrácela však svou uměleckou přesvědčivost při snaze o ztvárnění opravdového citového prožitku. V nesmírně rozsáhlém básnickém díle, ovlivňovaném barokním obdobím, kdy verše Giambattisty Marina vznikaly, se autor soustředil především na zpracování obrazů smyslných vztahů. Zvláštností jeho poezie je na jedné straně formálně dokonalá precizní konstrukce veršů, na druhé však právě z tohoto důvodu básně postrádají citový akcent a působí příliš vyumělkovaně, nezažitě až nepřirozeně. V epických skladbách je hodnocen coby rozvláčný dramatický vypravěč, dokáže však zaujmout i dnes imaginací, prací se slovem a jazykem i zdařilým básnickým popisem. Ve svém čase byly autorova poezie velmi módní a na jejím základě dokonce vznikl tzv. marinismus, poněkud afektovaný proud italského literárního baroka, v němž vynikaly svérázné výjevy a postavy, pohybující se v jinotajích (mnohdy ovšem nic neříkajících) slovních bonmotů.