Řeč vestoje - Šiktanc, Karel, 1928-2021 (Čeští básníci 20. století, 2021)
Útlá sbírka obsahuje verše významného současného českého básníka, které vznikly po roce 2002. V tomto souboru pokračuje Karel Šiktanc ve své úporné snaze hledat a nacházet pomocí podmanivého jazyka a řeči hodnoty, které vzdorují času. Toto autorovo úsilí je bytostně spjato s odhodláním dokázat, že báseň je schopna stát se jedinečným tvůrčím činem a proto i zůstat naživu. Šest svrchovaných textů, soustředěných do tohoto cyklu, pouze potvrzuje hodnoty současné Šiktancovy poetiky: tkví ve svébytném tvaru básnické kompozice, v níž je na jedné straně dovedně skloubeno virtuózní slovo s dialogem. Na druhé straně pak Šiktanc pracuje s hovorovou mluvou obměňovanou knižním jazykem, v němž záměrně vyžívá archaismů či neologismů. Námětově pak čerpá ze zachycení obrazů eticky narušeného světa, do něhož se promítá sugestivní líčení české krajiny.