Vážná známost : (2003–2007) - Šiktanc, Karel, 1928-2021 (Čeští básníci 20. století, 2021)
Sbírka jednoho z nejvýznamnějších českých básníků současnosti obsahuje verše, které vznikaly v letech 2003-2007. Karel Šiktanc nepochybně patří k žijícím klasikům současné české literatury, a to především z toho důvodu, že svět kolem sebe dokáže sledovat i zachytit suverénním i zcela originálním básnickým jazykem, jenž je navíc umocněn vysokou stylistickou úrovní. Do nejnovější sbírky vložil autor dva rozsahem nevelké cykly, dále pak samostatnou skladbu "Běseň" a v závěrečném oddílu, nazvaném "Máchovské variace", pak shromáždil své texty, které na toto téma v poslední době napsal. Poslední část pak obsahuje i báseň "Vážná známost", jež celý tento Šiktancův soubor pojmenovala. V uvedeném pojmu spatřuje autor nejen kategorii vyjadřující určité stadium ve vztahu muže a ženy, ale zároveň tuto intimní záležitost promítá do svého hluboce osobního vztahu k Máchovi jako k symbolu české poezie.