Nesmír : (2007-2010) - Šiktanc, Karel, 1928-2021 (Čeští básníci 20. století, 2021)
Sbírka současného českého básníka obsahuje texty, které vznikaly v letech 2007-2010. Šiktancova sbírka nese všechny znaky autorovy poezie. Je napsána jeho charakteristickým rukopisem, v němž vyčnívá osobitá práce s jazykem, zcela původní metaforika a specifické členění strofy do úsečných, strohých výrazů. Autor dokáže i účinně měnit básnickou řeč. Narativní tón, který se v jeho textech někdy objeví, je náhle přerušen stručnou poznámkou, vyslovenou s jakousi ledabylou ležérností, jenž posouvá a mnohdy i převádí obsahovou stránku do zcela odlišné roviny. Skrze tyto stylistické autorovy dominantní znaky promlouvá pak i naléhavost jeho sdělení. Zcela vědomě autor usiluje například o to, aby dospěl k určitému bilančnímu vyrovnání se světem i se sebou samým.