Čistec : (2010-2012) - Šiktanc, Karel, 1928-2021 (Čeští básníci 20. století, 2021)
Sbírka veršů významného českého básníka obsahuje texty, které vznikaly v letech 2010-2012. Karel Šiktanc kdysi poznamenal, že je podstatné a naléhavé vracet se k samotným kořenům slov, znovu objevovat jejich uhrančivost a neotřelost, být s nimi v co nejužším kontaktu a stále s nimi "němě, potichu pracovat". I zde autor toto krédo důsledně zachovává. V samotném titulu obnovuje český přírodopisný název hluchavkovité rostliny a prostřednictvím tohoto jména pak popisuje a hledá alespoň nějaký pevný bod v rozporuplném systému současného světa. Čistec je tedy určitým symbolem, jenž pokorně a přesto s neodolatelnou vnitřní naléhavostí nutí básníka znovu v sobě oživit třeba vzpomínky na krajinu, kde vyrůstal, kde "běhal kdysi na haldách kolem Kladna" a hrál fotbal za vesnickou rezervu. Poezie se tak pro Šiktance stává výsostným jazykovým územím, které má ještě spoustu neprobádaných prostorů a možností, a to i z toho důvodu, že "údělem básníka je i křísit i bystřit i posvěcovat řeč."