Learovy třesky plesky česky - Lear, Edward, 1812-1888 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Soubor anglických "nonsense verse" Edwarda Leara v kongeniálním překladu Jana Vladislava. Nonsens je poezie, která vychází z tzv. "limericku", krátkého říkadla s pevným rýmem. Lear inspirován absurdností těchto lidových básní, které ztratily vazby na dobový kontext, rozehrával ve své poezii i kresbách fantazii a hravost, kontrastující s viktoriánskou upjatostí a racionalitou. Hlavním rysem jeho básní je melancholičnost podtržená absencí gradace. E-kniha obsahuje původní ilustrace autora.