Temná láska - Berková, Alexandra, 1949-2008 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Autobiograficky působící zpověď o životě jedné ženy, o kontrastu nenaplněných ideálů a neutěšené reality. Hrdinka přichází na svět se syndromem nechtěného dítěte úspěšných rodičů a záhy ztrácí veškeré iluze o světě. Neomylně pokračuje v sebezničujícím procesu sňatkem s dominantním sobcem, obklíčena bezcharakterními jedinci v čele s vlastním bratrem. Oč větší naděje na smysluplný život přichází s mateřstvím, o to depresivnější je pozdější zklamání vrcholící dceřinou drogovou závislostí. A když k tomu všemu přičteme tíživou bezduchost moderní společnosti, řízené touhami z thymolinových reklam, nezbývá než pobyt na tomto bezútěšném světě prostě přetrpět. A zejména toto pravidlo platí pro ženy - silný feministický akcent zkrátka nelze v textu přehlédnout. Bezvýhradně negativistická, ale výrazově bohatá a pocitově přesvědčivá kniha.