Nevinnost je nemyslet : básně Alberta Caeira - Pessoa, Fernando, 1888-1935 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Antologie z tvorby významného portugalského básníka první poloviny dvacátého století obsahuje verše, které autor napsal pod jménem Alberto Caeiro. Fernando Pessoa nechal během svého života vzniknout řadě fiktivních básnických osobností (tzv. heteronym), mezi nimiž zaujímá významné postavení Alberto Caeiro. Tuto postavu obdařil autor jednoduchým stylem a volným veršem, v němž byl zakomponován svět, jemuž vládl prostý a přirozený řád v přírodním koloritu. Mistr Caeiro se svým dílem a životem stal pro Pessou příležitostí, aby mohl na tomto vymyšleném tvůrci demonstrovat i rozvinout nejrůznější variace paganistické koncepce, to znamená pohanského pohledu na svět. K posílení těchto tendencí proto připojil ke Caeirově poezii i množství kritických poznámek, dále pak obdivné glosy, jimiž svého mistra zahrnovali jeho žáci (rovněž fiktivní), korespondenci i záznamy diskuzí, do nichž vstupoval i sám Fernando Pessoa. Poněkud překvapivě však Pessoa Alberta Caeira "usmrtil" už v jeho šestadvaceti letech...