Zpěvník : výbor z poezie - Petrarca, Francesco, 1304-1374 (Poezie, 2021)
Reprezentativní výbor z nejvýznamnějšího díla vrcholného představitele italské literární renesance Francesca Petrarcy. Zpěvník Francesca Petrarcy vznikal od roku 1330 až do roku 1374, v němž Petrarca zemřel. Obsahuje zejména sonety, které jsou ponejvíce věnovány Petrarcově celoživotní lásce - Lauře de Noves, přičemž v jejich první části opěvuje básník Lauřin život, druhá je však již komponována pod dojmem její smrti. Samotný vztah k Lauře prochází v autorově pojetí osudovou spirálou: od prudkého vzplanutí po palčivou, ale neopětovanou touhu, která je však bolestně utnuta Lauřiným skonem. Toto vydání je pak doplněno i verši z Petrarcovy sbírky „Triumfy“, v níž se autor pokoušel vytvořit jakýsi protipól k Dantově Božské komedii a snažil se zachytit cestu lidské duše z pozemského světa k Bohu.