Moje šílené století. - Klíma, Ivan, 1931- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Paměti významného českého spisovatele. Ivan Klíma v nich reflektuje nejen své vlastní životní osudy, v obecnější rovině vydává důležité svědectví o nejednoduchém vývoji české společnosti a politiky. V šestnácti kapitolách Klíma rekapituluje svůj život - dětství, válečná léta v terezínském ghettu, poválečné studium na filozofické fakultě, počátky publicistické a spisovatelské práce. Text dospívá až k roku 1967, končí vyloučením autora z komunistické strany. Vedle životních událostí se kniha obsáhle zabývá vnitropolitickým vývojem a společenskými poměry komunistického Československa. Prvotním impulsem k sepsání autobiografické knihy byla - dle autora - snaha vyrovnat se s vlastní minulostí a objasnit příčiny, proč tolik mladých lidí jeho generace podlehlo vábení komunistické ideologie. Na konci každé kapitoly je připojen esej, v němž autor komentuje dobové události, poměry či absurdity z perspektivy svých dnešních názorů.