Už ráno začal večírek - Šrut, Pavel, 1940-2018 (Čeští básníci 20. století, 2021)
Nejobsáhlejší autorský výbor z písňových textů Pavla Šruta, které nepochybně patří do zlatého fondu české zpívané poezie. Písňové texty Pavla Šruta patří již od začátku osmdesátých let k tomu nejlepšímu, co v české zpívané poezii vzniká. Jako první začal jeho překlady básní Roberta Gravese zpívat Luboš Pospíšil, poté nahrál dodnes nevydané demosnímky s písněmi se Šrutovými texty Petr Skoumal. V druhé polovině osmdesátých let přešly do nejširšího posluchačského povědomí jeho texty v interpretaci Heleny Arnetové, Vladimíra Mišíka, Michala Prokopa a C&K Vocalu. V průběhu let přibyli ke zpěvákům jeho textů Lenka Filipová, Marta Kubišová, Petr Novák, Olympic, Radůza, Jiří Šlupka Svěrák a Lubor Šonka. Šrutovy písňové texty se dočkaly již dvou předchozích knižních vydání. Kniha "Už dávno začal večírek" obsahuje těchto písňových textů nesrovnatelně více. Nakladatelská anotace.