Šílený Orfeus - Campana, Dino, 1885-1932 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Výbor z poezie italského "prokletého" básníka Dina Campany, jehož dílo se dočkalo společenského uznání a literárního věhlasu až několik desítek let po jeho smrti. Rozsáhlý výbor z Campanova díla obsahuje téměř celou jeho jedinou knihu poezie "Orfické písně" a navíc i ukázky z tvorby, nalezené v básníkově pozůstalosti. Campana patřil mezi autory, kteří se pokoušeli definovat postavení člověka v prudce se rozvíjející moderní společnosti, která mířila do budoucnosti překotným tempem, podobajícímu se v některých okamžicích nespoutaným a neovladatelným přírodním katastrofám. Tento pocit ještě více umocňoval básníkův vnitřní nepokoj, postupně se měnil až v bolestnou touhu nezůstávat na jednom místě, toulat po kopcích a horách, hledat místo, kde by našel ticho a klid, v němž by tvořil a psal. Byl to trýznivý útěk od lidské společnosti, který si vyžádal tragickou daň. Ale zároveň i krok k objasnění role lidského osudu v porovnání s dávnou orfickou legendou, jehož zpodobnění dodnes udivuje hlubokou imaginací a až vizionářskými představami.