Skutečná událost - Hakl, Emil, 1958- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Román současného prozaika je příběhem tří přátel, kteří se pokoušejí najít východisko z bezútěšného stavu dnešní společnosti. Vypravěčem je padesátiletý muž, jehož zaměstnání "není zajímavé" a proto se ho chystá co nejdříve opustit. Je také literárně činný, hned v úvodní kapitole ho zastihneme ve chvíli, kdy odlétá na festival do Osla krátce po činech Anderse Breivika. Společnicí na cestě mu je kniha o frakci Rudá armáda, která děsila svými teroristickými útoky západoněmeckou společnost v sedmdesátých letech 20. století. Protagonistovým nejbližším kamarádem je Evžen, který se i s rodinou stane obětí exekutorské nenasytnosti. Kvůli malichernému nedoplatku je mu zkonfiskován dům, na nějž byl hrdý. V této chvíli ztratí hlavní postava poslední iluze o tom, že žije v právní společnosti. Když poté dostane od Evženova kolegy nabídku podílet se na extrémní akci, jejíž obětí by se stal jeden z právníků, propojený s nechvalně proslulou exekutorskou praxí, rozhodne se na této "skutečné události" osobně podílet.