Cigarety se nehladí - Gabriel, Jan, 1949- (Poezie, 2021)
Šestá sbírka veršů surrealistického básníka, výtvarníka a překladatele obsahuje poezii, která souzní s autorovou předcházející tvorbou a navazuje na její linii. Sám Jan Gabriel charakterizuje svou poesii takto: "Nikdy nevím, co mě láká víc. Zda konkrétnost ulic, svéhlavost nároží, potrhlá gesta chodců či jen jejich stíny a tajemný odlesk věcí či těkavá hra čistě soukromého představení. Hledání tajné a ztracené řeči, stejně tak konkrétní jako abstraktní, často jen rozmazané kdesi v zapadajícím slunci nad karlínským viaduktem, banálním i poněkud zlověstným, který pouze čas od času čeří vzduch. Jako když chceme rozfoukat plamínek ve vlastním snění, aby ho o chvíli později málem zase sfoukla deklasovaná strohost a nečitelnost burzovních zpráv". Nakladatelská anotace.