S Baťou v džungli - Pilátová, Markéta, 1973- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Životopisný román mapuje čtivě a uvěřitelně život podnikatelské osobnosti Jana Antonína Bati v nuceném exilu. Autenticita příběhu funguje díky inspiraci, informacím, pocházejícím z rozhovoru autorky s Baťovou vnučkou i z rodinných pramenů. Po válce je Jan Antonín Baťa, nevlastní bratr Tomáše Bati a pokračovatel rodinné firmy, obviněn z kolaborace s nacisty a donucen k opuštění vlasti. Začíná svůj nový život ve zcela jiných a značně exotických podmínkách. Nyní se pokouší oživit baťovský podnikatelský sen v brazilské džungli, kde je zcela jiná mentalita a podmínky, přesto se však cílevědomý a schopný podnikatel nevzdává. Po boku mu stojí stále jeho rodina, manželka s dcerami Ludmilou a Editou a později i vnučka Dolores, díky jejímž informacím z dědečkova života mohla autorka románu vystavět nevšední silný příběh. K autenticitě prózy přispívají i další zdrojové prameny - dokumenty, rodinné deníky i Baťovy vlastní zápisky, básně, glosy apod. Sama spisovatelka získala k rodině Baťů přístup přímo v Brazílii, kde pracovala jako lektorka českého jazyka.