Lyrika - Tasso, Torquato, 1544-1595 (Poezie, 2021)
Výbor z básnické lyrické tvorby jednoho z největších představitelů raného italského literárního baroka. V druhé polovině šestnáctého století se lyrika Torquata Tassa jevila jako zcela průkopnický čin. Jako jeden z mála tvůrců se pokusil ve svých verších zkoumat lidské nitro a pocity člověka s otevřeně proklamovanou opravdovostí a vřelostí, které se tímto přístupem výrazně odlišovaly od běžného básnického proudu své doby. Tasso sice do svého díla občas zakomponoval tehdy módní odkazy na antickou minulost, přesto však v jeho linii převládala snaha pro dokonalé zachycení mezilidských vztahů, jež bylo často orámované přírodními motivy. Tato interpretace reálného světa s rozechvělými bytostmi, rozdíranými mnohdy až vášnivými emocemi, byla navíc umocňována zpěvnou a melodickou hudebností, která se stala významnou součástí Tassova básnického odkazu a díla.