Oidipús vladař - Sofoklés, asi 496 př. Kr.-406 př. Kr. (Drama, 2021)
Jedno ze stěžejních děl antického dramatu, které patří mezi Sofoklovy tzv. thébské hry. Král Oidipus se z věštírny dozví, že mor, který sužuje Théby, má konkrétní příčinu. Žije tu totiž vrah předchozího krále Laia. Oidipus se rozhodne, že vraha vypátrá, ale věštec označí za vraha jeho. Oidipus nevěří, ale po dalším pátrání zjistí krutou pravdu. Po narození měl být Oidipus usmrcen, protože věštba určila, že v dospělosti zabije svého otce a za manželku si vezme svou matku; tak se však nestalo...