O rodičích a dětech - Hakl, Emil, 1958- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Román - dialog je historií jedné procházky otce a syna, na níž se představí vztahy těchto dvou dospělých mužů nejen k sobě navzájem. Během procházky z pražské Zoo do nedaleké hospody, na níž se jednoho odpoledne vydává vypravěč se svým otcem, se ve zdánlivých banalitách, svěřovaných příbězích ze života, vzpomínkách na dětství i víceméně hospodských řečech odhalují jejich osudy i historie jejich vztahu. Dospělost jako přebírání odpovědnosti nejen za sebe, ale i za druhé a konečně i za svého stárnoucího otce - tak vypravěč vnímá daný okamžik a situaci, aniž by však byl jakkoli sentimentální. Zůstává v rovině zdánlivě nevážného a živě vedeného dialogu (i vnitřního) a krátkých vypointovaných příběhů a řeší přitom jaksi mimochodem, bez patosu, s civilností danou vnitřním ostychem, základní existenciální otázky "muže na půli cesty". Autor mistrně používá dokonale odposlouchanou pražštinu i důvěrně známé pražské prostředí jako prostředek hlubšího a naléhavějšího sdělení.