Vana s výhledem - Němec, Martin, 1957- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Povídky českého autora popisují převážně lidskou osamělost, byť se hrdinové nacházejí často takřka uprostřed davu. Jejich touha po společnosti, pochopení a lásce naráží na hradbu samoty a vzájemného sobectví. V patnácti povídkách se autor pouští do popisů především vnitřních životů svých hrdinů. Jednou z hrdinek je například osamělá těhotná mladá žena, která svým jednáním zapudila budoucího otce svého dítěte. Dalším z hrdinů je podezřelý bezdomovec - hrbáč, jenž si přivydělává prodejem bulváru. Začínající pisálek, větřící příběh na sto honů muže sleduje, aby posléze odhalil, že pod tzv. "falešným hrbem" muž skrývá andělská křídla. Účastníky příběhů jsou i manželé středních let, jejichž život je již omezen na pouhá slovní klišé, o něze mezi nimi nemůže být ani řeč. Časem dochází k naprosto radikálnímu vyřešení jejich manželského soužití.