Horský křišťál - Stifter, Adalbert, 1805-1868 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Poetická povídka s vánočním motivem od slavného šumavského rodáka je součástí povídkové sbírky vydané pod názvem Pestré kameny. Téměř pohádkový příběh se odehrává v kraji pod velehorami, kam na Štědrý večer za studené zimní noci zabloudí dvě unavené děti. Autor vypráví jímavý příběh dvou sousedících vesnic, příběh o odcizení a trápení, roztržce a usmíření. Citlivě a krásným poetickým jazykem popisuje Stifter svět velehor a vytváří tak nadčasový vánoční příběh o potřebě porozumění a odpuštění.