Pohádky, pověsti a legendy - Stifter, Adalbert, 1805-1868 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Pohádky a pověsti z česko-rakouského pomezí vypráví o krásné přírodě, dobrotě venkovských lidí a podivuhodných postavičkách z dávných dob. Šumavský autor vypráví příběhy, které znal od svého dědečka, například o toku řeky Vltavy, o vzniku poutního místa v Horní Plané, o skrytých pokladech nebo čarostřelci, který trefil vše, na co jen pomyslel. Pohádky jsou přeloženy z původních německých autorových povídek a vyprávěny starobylým jazykem.