Orfické linie - Borzič, Adam, 1978- (Poezie, 2021)
Třetí sbírka současného výrazného básníka obsahuje poezii, která v citových, dějinných a společenských paralelách postihuje neklid a rozporuplnost dnešního světa. Ve třinácti básnických kapitolách klade Adam Borzič znepokojivé otázky, týkající se nejen samotné podstaty lidské existence, ale i dějinného společenského vývoje. Barvitým postmoderním jazykem se autor vyjadřuje k etickým a estetickým hodnotám, k postavení intelektuální osobnosti uprostřed převratných proměn, jež často prolamují hranice poznání a přinášejí dosud neznámé a neprozkoumané informace. Autor zřetelně sleduje souvislosti, vycházejících z pradávné, až mýtické zkušenosti, pokračujících dále v liniích minulých staletí, poté zasahujících do přítomnosti a naznačujících možnosti v blízké budoucnosti. Složitá a nadčasová témata Borzičovy poezie jsou přitom podána až s údernou obrazností i prorockým vytržením, v nichž se zmítají obava i úzkost nejen o úděl jedince, ale i o osud celé planety.