Počasí v Evropě - Borzič, Adam, 1978- (Poezie, 2021)
Druhá samostatná sbírka veršů současného básníka, člena skupiny Fantasía, obsahuje poezii, která se v lyrických dimenzích zamýšlí nad stavem a situací neklidem zmítaného evropského kontinentu. Reflexe Adama Borziče nejsou jen pouhými básnickými úvahami nad současnou evropskou situací, ale přinášejí i osobní pohled na svět, z něhož autor nabývá své prožitky a zkušenosti. Borzičovo poznání je čerpáno nejen z nejrůznějších končin a krajů, ale z významově odlišných citových poloh. Série úvodních barcelonských "křiků" je střídána variacemi vůní, jednotlivé promluvy s patinou nekompromisního postoje, stylizované až zběsilým tempem, mají leckdy charakter dokumentární zpovědi, jindy zase vynikají vyhraněným erotickým motivem. V některých verších se autor vrací do dětských let, strávených v tehdejší Jugoslávii, aby se zamyslel nad temnými a obtížně kontrolovatelnými mezilidskými vztahy, které v důsledku vedou k vypuknutí ničivé občanské války.