Hemingwayův býk - Šanda, Michal, 1965- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Povídkami o vyhaslých mužských osudech se prolínají momenty ze života Ernesta Hemingwaye a skládají vícevrstevný prozaický soubor. Sedmnáct povídek originálního českého autora představuje neradostné mužské hrdiny, jejichž životy a vztahy se dostávají do vyprázdněné fáze naplněné rezignací bez zmoudření, do fáze vzdávání životních zápasů. Prolíná se jimi řada momentů ze života Ernesta Hemingwaye, jehož metaforu býčích zápasů užil autor pro titul celého souboru. Korida je tu obrazem životních bojů, ale také nemilosrdného utkávání se s literární tvorbou. Toto téma nenápadně prolíná celou knihou, aby vyvrcholilo v závěrečné kapitole. Další červenou nití se stává autorovi blízké téma rybolovu, vykresleného často do ostrých detailů.