Tajemství knihy - Ajvaz, Michal, 1949- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Výbor studií a statí o literatuře současnosti i minulosti. Redaktor Literárních novin se ve svých studiích vyjadřuje k dílům některých konkrétních autorů (Gustav Meyrink, Petr Král, Ladislav Klíma), ale i k literatuře jako takové. Ajvaz živě reaguje na estetiku jednotlivých děl či tématických celků (deníková literatura), které analyzuje s nadhledem a osobitou interpretací.