Tramvestie - Novotný, Pavel, 1976- (Poezie, 2021)
Kniha severočeského básníka, hudebníka, performera a pedagoga představuje texty, jejichž vznik je spojen s úzkokolejnou tramvajovou linkou mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Jde o záznamy všemožných lidských promluv: Výchozí nahrávku autor využívá pro tvorbu textu - doplňuje, rozvádí, krátí, rytmizuje, vymýšlí si atd. Texty zaznamenávají tu tragicky, tu s humorem, objektivně, zkrátka z mnoha úhlů pohledu historii i topografii míst kolem proslulé trati a zastávek, mají také svou konceptuální hodnotu, ale především jsou to rezervoáry živé řeči i jazyka. Jak píše Božena Správcová, "každý z nich je navíc i zcela konkrétní syrovou uměleckou výpovědí o krutosti, směšnosti i vznešenosti lidského bytí". Součást knihy tvoří i CD, které Tramvestii nabízí v samostatné akustické verzi. Bibliofilské vyznění sbírky podtrhuje výtvarné řešení grafika Jana Měřičky (autora kresby na obálce), čtenář si sbírkou může listovat jako v jízdním řádu. Nakladatelská anotace.