Girgal : eskapáda na způsob science fiction - Křesadlo, Jan, 1926-1995 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Fantaskní román o pozoruhodných vesmírných putováních zmutovaného psa je svéráznou autorovou hrátkou s vědeckofantastickým žánrem. Ve své "eskapádě na způsob science fiction" vypráví Jan Křesadlo příběh geneticky upraveného psa, který prchnul ze Země na planetu obývanou podivnými tučňákovitými bytostmi. Autor hýří fantazií a jeho pes s lidskými vlastnostmi a psími instinkty zažívá neuvěřitelná dobrodružství. Fantaskní vyprávění dokreslují i autorovy vlastní ilustrace. Spíše než o klasickou sci-fi se jedná o svébytnou, intelektuální žánrovou hříčku.