Cestovní básně - Marvan, Lukáš, 1962- (Poezie, 2021)
Sedmá sbírka českého básníka, srílanského buddhistického mnicha, nyní člena hasičského záchranného sboru, vyniká snahou o zdůraznění duchovních a životních hodnot. Úvahy, přemítání o světě, o hledání ideálního místa, v němž si člověk uvědomí své krédo, postoje a názory - to jsou pouze některé z hlavních témat básníka Lukáše Marvana. V jeho verších se prolínají nejen postřehy z cest, na nichž si ujasňoval své duchovní přesvědčení, ale i objevování iniciačních prostorů, kde se dala zahlédnout "boží tvář". Oproti předcházejícím sbírkám nabývá tento soubor konkrétnější podobu ve ztvárnění mezilidských vztahů: je tady hledisko paměti, v němž se ocitá letmá vzpomínka na rodiče, je tady i láska, popsaná v průzračné celistvosti a s vnitřním klidem i nadhledem. Ale jsou tu meditace o dnešní době, její uspěchanosti a prázdnotě, o tom, jak nesnadné je vyrovnat se s pocity, kdy "vás zaplaví smutek strach a na cestě bude stesk".