Krysař - Dyk, Viktor, 1877-1931 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Básnická próza inspirovaná romantickým saským motivem ze 13. století. Potulný krysař na žádost občanů očistil hanzovní město Hammeln od krys. Když ale nedostal slíbenou odměnu, odvedl za trest jeho obyvatelům děti, aby z nich založil kolonii sedmihradských Sasů. Dykův krysař je romantický hrdina s tuláckým srdcem, který odvádí celé město do zkázy jako trest za zklamání v lásce. Propast na hoře Koppel je otevřena a v ní mizí celé hanzovní město, jehož obyvatelé nepochopili hrdinovu snahu o očistu ani velikost jeho lásky. Nakonec zmizí v propasti i krysař sám jako zosobnění lidské touhy po lásce i jako symbol věčného zklamání.