Pekař Jan Marhoul - Vančura, Vladislav, 1891-1942 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Sociální román obdařený výsostně básnickým jazykem a mohutným emotivním nábojem líčí tragický osud drobného živnostníka, který byl příliš dobrosrdečný, než aby dokázal vzdorovat bezohlednému a kořistnickému světu. Pekař Jan Marhoul (1924) je románovou prvotinou Vladislava Vančury. Kniha se často zařazuje do proletářské literatury, byť charakterem hlavní postavy, zobrazeným prostředím a svým vyzněním se z ní vymyká. Přesnější by bylo označit ji za dílo svého druhu, které vyniká nevšedním patosem a lyrismem, jedinečným metaforickým stylem a je velmi výrazným příkladem meziválečné avantgardní tvorby. Vančura v něm zobrazil hrdinu donquijotského typu, jehož zhoubná dobrota a s ní korespondující dětinskost utváří jeho specifické bláznovství.