Marketa Lazarová - Vančura, Vladislav, 1891-1942 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Baladický román českého klasika je inspirovaný morálkou a drsnými zvyklostmi rytířského středověku. Autor v jedné ze svých nejpoetičtějších próz vypráví příběh předem ztraceného boje středověké loupeživé bandy s královským vojskem. Do popředí dramatického střetnutí položil Vančura sugestivní příběh velké osudové lásky krásné a něžné Markéty a syna loupeživého rytíře. Jako celek je kniha barvitým a neobvyklým obrazem krvavé epizody z dávné minulosti, jehož posláním je potvrzení jistot, které poskytují nenahraditelnou cenu individuálnímu lidskému životu.