Hrdelní pře, anebo, Přísloví - Vančura, Vladislav, 1891-1942 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Próza, která má ve Vančurově díle zvláštní místo - spolu s Rozmarným létem a Lukem královny Dorotky zastupuje úsměvnou složku jeho tvorby. Krátký příběh s detektivními prvky, který rozehrává snaha maloměstského soudce a jeho přátel o vyřešení hrdelního zločinu, je neoddělitelně prostoupen množstvím českých přísloví, jež autorovi slouží nejen jako humorná rekvizita, ale i jako další doklad mnohotvárnosti a malebnosti českého jazyka.