Krajina s jednorožcem - Nováková, Luisa, 1971- (Městská knihovna v Praze, 2021)
Román české autorky v sobě nese prvky dobrodružné, mytické i romantické. Odehrává se v dávných dobách na území starobylých měst, kde v důsledku přírodních katastrof prchají obyvatelé z jedné zničené krajiny do sousední. Hromadné osídlování přistěhovalci mělo za následek dlouhé a vleklé boje. Záchranu vidí oba národy v propojení královských rodin a to sňatkem jejich pozůstalých příslušníků. Vynucené manželství však znamená teprve počátek zvláštních, tajemstvím opředených událostí. Tak jako předchozí díla Luisy Novákové, je i tato kniha napsána poetickým, vzletným jazykem. Obsahem pak připomíná knihy bájí a pověstí.