Obrazy z dějin národa českého : věrná vypravování o životě, skutcích válečných i duchu vzdělanosti. - Vančura, Vladislav, 1891-1942 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Vrcholné dílo spisovatelského umění vypráví báje, mýty a historické příběhy o nejvýraznějších typech a období našich dějin od dob knížecích až po třinácté století. Příběhy slavných osobností českého národa začal Vladislav Vančura psát v roce 1939 se záměrem, aby v době okupace pozvedl národní sebevědomí. Knihu nepojednal jako souvislé vyprávění, ale jako stylizované příběhy slavných postav českého národa. Vyprávění začíná příchodem Slovanů a končí Přemyslem Otakarem II. Vančura nestihl toto dílo dokončit, z původně plánovaných šesti dílů napsal jen dva.